Berättare, "speaker", för inläsningar av alla de slag,
allt mellan himmel och jord; se listan över talböcker.
Textförslag därtill, kända för sin läkande kraft
på i språkliga svårigheter fastnade texter.
Men inte för att texten ska "passa munnen",
munnen anpassas naturligtvis till texten.
Och var så säker: Inget uppdrag är för obetydligt.
Hör av dig med ett mejl!
Logotyp

Start
Skriverier
Talbok
Röstprov
Arkiv
Teater
E-post

 

Slobodan Milosevic inför rätten i Haag i december 2001. Foto: Paul Vreeker/Scanpix

Milosevic inför rätta

Rättegången mot Serbiens förre president Slobodan Milosevic hade pågått i mer än fyra år när han plötsligt avled i mars 2006. Ett enda reportageteam hade fått följa målets huvudpersoner bakom kulisserna. Nu visar SVT resultatet - ett unikt dokument i två delar.
Berättare: Bruno Årfors
SVT1 torsdag 1 mars 2007 kl 22.00 (Del 1)
SVT2 söndag 4 mars 2007 kl 22.15 (Del 2)

 

Europa på randen till ett storkrig

För bara åtta år sedan stod Europa på randen till ett nytt storkrig. Kosovo brann, Nato bombade Serbien och världen höll andan. Som en sista utväg fick tre män i uppdrag att stoppa kriget. Det var Strobe Talbott , USA, Viktor Tjernomyrdin , Ryssland och Martti Ahtisaari , Finland. Det blir en kamp mot klockan innan mannen i den fjärde stolen - president Slobodan Milosevic - till slut ger med sig.
I filmen "Den fjärde stolen" berättar de inblandade för första gången om spelet bakom kulisserna.
Berättare: Bruno Årfors

SVT 1 tor 22 feb 2007 kl 22.00
SVT 2 lör 24 feb 2007 kl 16.55

 

 

Ljudbok
Thorsten Sandberg:
Gustav III:s spioner
Historien om när Sverige skulle slå tillbaka franska revolutionen
Uppläsare: Bruno Årfors
Historiska Media

 

I samband med Björn Borg 50-årsdag visar SVT åter Folke Rydéns omtalade dokumentär om Borgs fantastiska tenniskarriär.  Foto: Bengt O Nordin/SVT

I samband med Björn Borgs 50-årsdag visar SVT åter Folke Rydéns omtalade dokumentär om Borgs fantastiska tenniskarriär. Foto: Bengt O Nordin/SVT

SVT 1 mån 5 jun 2006 kl 23.05
SVT 1 tis 6 jun 2006 kl 12.55

 

Sagan om Björn Borg
Sagan om en arbetargrabb från Södertälje som blev världsbäst i tennis och som efter 763 segrar plötsligt slutade, endast 26 år gammal.
En dokumentär av Folke Rydén . 
Berättare: Bruno Årfors

Den 6 juni 1956 föddes Björn Borg. I samband med 50-årsdagen visar SVT åter den omtalade och uppmärksammade dokumentären Sagan om Björn Borg , som sändes första gången 1998 (då uppdelad på tre timslånga delar).
I filmen ger unika bilder och intervjuer en sammansatt bild av Björn Borgs fantastiska tenniskarriär. Det är sagan om en arbetargrabb från Södertälje som blev världsbäst i tennis. Från garageporten hemma på Torekällgatan, via fem Wimbledon segrar och avslöjandet om hemliga miljonbelopp för spel i Davis Cup, till det plötsliga och oväntade beskedet om att sluta - efter 763 segrar, då Borg endast var 26 år gammal.
Sagan om Björn Borg har visats i ett 30-tal länder och när den sändes första gången i SVT skev DN: "Mästerlig tv. En dokumentär som går till tv-historien".  "Bland det bästa jag sett" tyckte Aftonbladets och "...som ett äss hos BBC och CBS" menade Expressen.
- Utan tvekan är det den dokumentär jag gjort som flest velat se i repris, säger Folke Rydén. Därför är det extra roligt att SVT nu väljer att sända den igen när Björn Borg fyller 50 år och en helt ny generation får chansen att uppleva vår kanske störste idrottsman genom tiderna.

 

Det första mötet av Sigrid Undset och texter av Alexander Solsjenitsyn
P1 fre 21 april 2006 kl 11.35 och sön 23/4 kl 13.35.

Nobeller - Noveller av nobelpristagare

Paula Brandt läser ”Det första mötet” ur ”Fattige Skjaebner” av Sigrid Undset. Svensk titel: På livets skuggsida, i översättning av Teresia Eurén.
Bruno Årfors läser texter ur ”Etyder och miniatyrer" ur
”Högra handen och andra noveller i urval av Hans Björkegren”
av Alexander Solsjenitsyn i översättning av Sven Wallmark.
I motiveringen till Sigrid Undsets nobelpris år 1928 står:
”förnämligast för hennes mäktiga skildringar ur Nordens medeltida liv”
när Alexander Solsjenitsyn 1970 fick priset hette det:
”för den etiska kraft varmed han fullföljt
den ryska litteraturens omistliga traditioner”.

 

Berättelser från vår gata av Naguib Mahfouz
P1 Söndag 16/4 2006 kl 13.35 och tis 18/4 kl 19.35

Bruno Årfors (Foto: Leif Bjärnling)

Bruno Årfors läser ur ”Berättelser från vår gata” av Naguib Mahfouz (1911- )
i översättning av Kerstin Eksell. 1988 fick Mahfouz Nobelpris.
Mahfouz:”som genom valörrika verk - ömsom skarpsynt verklighetsnära,
ömsom suggestivt mångtydiga - har format arabisk romankonst
med allmänmänsklig giltighet”.

 

Havets vargar, ljudbok
Dramatiska ubåtsepisoder från andra världskriget
Michael Tamelander, Jonas Hård af Segerstad
Inläsare: Bruno Årfors
Lyssningsprov Prolog 5MB här


Historiska Media

 

Cosmonova

De var krigare, köpmän, upptäckare men också jordbrukare, nybyggare, poeter, lojala familjemedlemmar och skickliga hantverkare. Modiga, stolta, ambitiösa och obundna. Och idag, efter hundratals år, gäckar de den nordamerikanska historieskrivningen genom att berätta sagan om hur Leif Eriksson kom till Vinland, dvs Newfoundland på Kanadas östkust. Han landsteg 500 år innan Columbus korsade Atlanten.Filmen visar vikingarnas historia och kultur samt hur och varför de utforskade och koloniserade landmassorna västerut - Island, Grönland och Vinland.
Berättare:  Bruno Årfors

 

SVT 6/8 2005 20.00 Hiroshima

Den 6 augusti 1945 klockan kvart över åtta på morgonen släpptes den första atombomben över den japanska staden Hiroshima. Om detta har engelska BBC gjort en lång dramadokumentär som vi valt att visa denna dag 60 år senare. Vi har valt att dela filmen i två delar:

I den första delen får vi följa händelserna fram till att bomben släpps över staden strax efter klockan åtta på morgonen den 6 augusti 1945. Medverkar gör bland andra den idag drygt 90-årige piloten på bombplanet Enola Gay, Paul Tibbets.

Den andra delen, som vi sänder efter Aktuellt 21.15, berättar om följderna av bomben. Vi får möta överlevande som beskriver de fasanfulla scener som mötte dem på marken. Vi får också se dramatiserade scener som beskriver reaktionerna från krigsledningen både i USA och Japan.
Berättare: Bruno Årfors

 

SVT 14/5 2005 21.15 Styckmordet - berättelsen om en rättsskandal

En dramadokumentär av Kristian Petri och Claes JB Löfgren.

Det här är en av de mest uppmärksammade fallen i svensk rättshistoria. Det har kallats en rättsskanadal - en häxprocess, en patriarkalisk sammansvärjning. Det har till och med ställts frågan om Sverige egentligen är en rättsstat.
Det har diskuterats intensivt i mer än 20 år. Det kallas styckmordsfallet.
Den här filmen menar att de två anklagade läkarna utsatts för ett rättsövergrepp. Framför allt ifrågasätter filmen vittnesmålet från den ena läkarens vid tillfället ett och ett halvt år gamla dotter.
Berättare: Bruno Årfors

 

 

Bob Kennedy - mannen som ville förändra USA
Dokument utifrån:
SVT1 Torsdag 20 nov 2003 kl 22.00
SVT1 Söndag 23 nov 2003 kl 16.00
Den här dokumentären från den franska producenten Point du Jour ställer frågan om det kanske inte rentav var brodern Robert Kennedys arbete som indirekt ledde till mordet på John Kennedy. Var det så att Roberts hårdföra agerande mot maffian och för de svartas rättigheter skaffade honom så mäktiga fiender att det provocerade fram presidentmordet?
Berättare: Bruno Årfors

Putin - ryssarnas herre
Dokument utifrån
SVT1: 2/10 2003
Den ryske presidenten Vladimir Putin är i dag föremål för en personkult nästan lika omfattande som för forna tiders sovjetiska despoter, en Stalin eller en Breznjev. I en finsk dokumentär ställs frågan om ryssarna rent av har ett behov att upphöja sina ledare till gudar.
Berättare: Bruno Årfors

En farmares filmdagbok
Dokument utifrån SVT1: 4/9 2003
Iain Kay och hans fru Kerry var de första vita farmarna som för mer än tre år sedan attackerades av anhängare till Zimbabwes president Robert Mugabe. De skaffade sig en DV-kamera och registrerade brutaliteten när de med våld tvingades bort från sitt välskötta jordbruk. I dag är deras 500 anställda arbetslösa.
Berättare: Bruno Årfors

SVT inleder programsatsningen inför EMU-omröstningen med Brian Lappings dokumentär i tre delar om bakgrunderna till EMU-frågan. Repris från 1998.
Berättare: Bruno Årfors

Den ursprungliga tanken
Spelet om euron (del 1), repris SVT1 lör 24 maj 15.00
Tanken om ett starkt och enat Europa föddes för nära 40 år sedan, med den franske presidenten Charles de Gaulle som en av initiativtagarna. Genom en stark union skulle risken för tysk domininans minska, utan alltför stort inflytande från USA. Programmet inleds av Rolf Fredriksson.

Frankrike mot Tyskland
Spelet om euron (del 2) repris SVT1 sön 25 maj 15.30
Turerna om euron domineras av den franske premiärministern Francois Mitterrand i hård kamp mot den tyska riksbanken.

Euron föds
Spelet om euron (del 3) SVT1 mån 26 maj 22.30
EMU spikas vid toppmötet i Maastricht efter en del politiskt rävspel. Tysklands förbundskansler fick kämpa både mot sin egen riksbank och mot britterna för att få igenom EMU. Programserien avslutas med att Rolf Fredriksson, professor Lars Calmfors och LO-ekonom Lena Westerlund samtalar i studion.

Milosevics fall
Genom unika intervjuer med såväl förstahandsvittnen som tunga internationella aktörer skildras den jugoslaviske presidenten Slobodan Milosevics färd mot slutet. Politiska intriger, krig och folkligt motstånd är huvudingredienser i historien om hur nationens beundrade patriark blev en avskydd krigsförbrytare. En dokumentär i tre delar från samma team som gjorde den mångfalt prisbelönta serien om Jugoslavien för sju år sedan.
Dokument utifrån SVT1
Berättare: Bruno Årfors

Del 1. Landsfadern
Det var genom Kosovofrågan som Slobodan Milosevic blev många serbers ledarfavorit. Han lät stänga Kosovos parlament, återkallade provinsens oberoende status och sparkade tusentals albanska lärare, läkare och tjänstemän. Kosovoalbanerna sattes under hård serbisk kontroll, och deras rättigheter inskränktes inom alla områden.
Torsdag 16/1 2003

Del 2: Krigsherren
Konflikten om styret över Kosovo blev Slobodan Milosevics sista krig. Tidigare hade han aktivt bidragit till krigen i Kroatien och Bosnien. I andra avsnittet berättas bl a hur hans krigsmakt lurade Nato att ödsla dyra s.k. smarta bomber på mål som bara var attrapper. Men till slut tvingades Milosevic kapitulera inför Natos övermakt.
Torsdag 23/1 2003

Del 3. Förloraren
"Gotov je" - Han är slut. Med ett så vågat slagord satte sig ungdomsrörelsen Otpor upp mot Milosevic. Alla var eniga om att han aldrig skulle lämna makten godvilligt. I seriens tredje avsnitt skildras den sista kraftmätningen i Belgrads centrum, där bl.a. Joe Djukic med sin grävmaskin aktivt bidrog till Milosevics fall.
Torsdag 30/1 22.00

Kampen mot flygterrorn
Israelisk dokumentär om hur flygkapare och självmordsbombare kan stoppas med hjälp av nya säkerhetsrutiner. Tidiga erfarenheter av flygterror har gjort att det israeliska flygbolaget El Al idag är ledande inom flygsäkerhet. I skuggan av händelserna den 11 september diskuteras det i programmet om de israeliska säkerhetsstrategierna kan tillämpas internationellt.
Berättare: Bruno Årfors
Dokument utifrån SVT1
Torsdag 10/10 2002

Att hantera terror
Del 1: En nödvändig allians
Flera av världens högsta beslutsfattare berättar om våndan efter attacken den 11 september och hur de sedan agerade. Vladimir Putin, den amerikanske utrikesministern Colin Powell, den brittiske premiärministern Tony Blair, den tyske kanslern Gerhard Schröder och den pakistanske presidenten Pervez Musharraf, som riskerade sin egen position genom att gå med i president Bush’s allians mot Al Qaida.
Berättare: Bruno Årfors
Dokument utifrån SVT1
Torsdag 5/9 2002

Att hantera terror
Del 2: Bomber och diplomati
I andra delen av Brian Lappings dokumentär om hur världens högsta politiska ledare agerade efter 11 september berättar USA:s utrikesminister Colin Powell hur nervös man var i Washington inför bombningen av talibanerna. Dessutom fanns en fruktan för att talibanernas afghanska fiender i den ”Norra alliansen” skulle ställa till med massakrer, när de på nytt kunde ta sig in i huvudstaden Kabul.
Berättare: Bruno Årfors
Dokument utifrån SVT1
Torsdag 12/9 2002

Jihad på danska
Den islamistiska rörelsen Hizb-ut-Tahrir är så extrem att den är förbjuden i de allra flesta muslimska länder. Men medlemmarna, som vill skapa ett fundamentalistiskt samhälle i hela världen, tillåts operera i Danmark och England. Rörelsen hotar judar med döden och anser att otrogna kvinnor ska stenas.
Berättare: Bruno Årfors
Dokument utifrån SVT1
Torsdag 22/8 2002

Richard Nixons hemliga värld
Richard Nixon tvingades avgå som USA:s president på grund av Watergateskandalen. I efterhand har det visat sig att Nixon hade mycket mörka sidor i sin karaktär. Han hade inte bara alkoholproblem utan dessutom så allvarliga mentala störningar att han inte borde ha anförtrotts rollen som världens mäktigaste man.
Berättare: Bruno Årfors
Dokument utifrån SVT1
Del 1
Torsdag 8/8 2002
Söndag 11/8 2002
Del 2
Torsdag 15/8 2002
Söndag 18/8 2002

Hongkong 5 år senareDen 1 juli för fem år sedan hissades den kinesiska flaggan i Hongkong efter över 100 år av brittiskt kolonialstyre. Många hongkongbor kände då en stark misstro eller ren rädsla inför framtiden. Hur skulle livet förändras? Filmarna Peter Hercombe och Daniel Renouf har i Dokument utifrån återvänt till människor de talade med 1997.
Berättare: Bruno Årfors
Dokument utifrån
SVT1 22.10 Torsdag 27/6 2002
SVT1 16.00 Söndag 30/6 2002

Krigets smutsiga sida Del 1
Israelerna. Första veckan har ett team följt med en israelisk elitstyrka på kommandoraid in i palestinska städer. Styrkan har direkta instruktioner att spåra upp och därefter döda sina motståndare - däremot ska den inte ta fångar.
Berättare: Bruno Årfors
Dokument utifrån
SVT1 22.10 Torsdag 23/5 2002
SVT2 14.15 Söndag 26/5 2002

Krigets smutsiga sida Del 2
Palestinierna. I det andra av två program om de båda sidornas taktik i Mellanösternkonflikten följer BBC-teamet med medlemmar ur al-Aqsa-brigaden till deras hemligaste gömställe: En vapenfabrik.TV-teamet förs med huvor över huvudet till det hemligaste stället av alla, en vapenfabrik som gömmer sig mitt i flyktinglägret i Jenins gytter. Här tillverkas bomber för självmordsbälten och här tränas också självmordsbombarna.
Berättare: Bruno Årfors
Dokument utifrån
SVT1 22.30 Torsdag 30/5 2002
SVT1 16.00 Söndag 2/6 2002

Hur man störtar en diktator
När Serbiens förre president Slobodan Milosevic störtades i oktober 2000, var det varken NATO:s militära kraft eller någon väpnad revolution som till slut fällde honom. I stället var det den frimodigt arbetande studentrörelsen Otpor, som effektivt undergrävt hans position.
Berättare: Bruno Årfors
Dokument utifrån
SVT1 22.10 Torsdag 4/4 2002
SVT1 15.00 Söndag 7/4

Anklagad: Ariel Sharon
För snart 20 år sedan massakrerades 800 människor, mest kvinnor och barn till döds i de palestinska flyktinglägren Sabra och Shatila. Ett omtalat BBC-reportage hävdar att Israels dåvarande försvarsminister och nuvarande premiärminister Ariel Sharon hade kunnat förhindra slakten, som utfördes av en libanesisk falangistisk milis. Men han valde att inte reagera i tid.
Berättare: Bruno Årfors
Dokument utifrån
SVT1 22.25 Torsdag 31/1 2002
SVT1 16.00 Söndag 3/2 2002

Terrornätet i Tyskland
Tre av flygplanskaparna den 11:e september hade studerat och bott i Tyskland.
De utnyttjade det demokratiska samhällets öppenhet för att planera sitt terrordåd.
Berättare: Bruno Årfors
Dokument utifrån
SVT1 22.20 Torsdag 10/1 2002
SVT1 15.00 Söndag 13/1 2002

Sen kväll med Luuk
Kort gästspel om hur det blev efter det sista "Sen kväll med Luuk"
TV4 fredag 30/11 2001 22.25
Repris söndag 2/12 2001 23.35

Terrorismens rötter
Terrorismens rötter står att finna i två islamiska länder som är lierade med USA: Egypten och Saudiarabien. Hjärnan bakom attacken mot World Trade Center är förmodligen egyptiern Ayman al-Zawahiri.
Berättare: Bruno Årfors
Dokument utifrån
SVT1 torsdag 25 oktober 2001 22.10
SVT1 söndag 28 oktober 2001 13.05

USA som måltavla
Den amerikanska public service-televisionen har gjort denna film om raden av förödmjukande dåd mot USA under det senaste kvartsseklet. Filmen visar också hur splittrad landets säkerhetstjänst varit genom åren i frågan hur man ska bemöta dem som har USA som måltavla.
Berättare: Bruno Årfors
Dokument utifrån
SVT1 torsdag 18 oktober 2001 kl 22.10
SVT1 söndag 21 oktober 2001

I dokumentären Vem vill bli 300 år? bland annat en oljemiljonär från Texas som har erbjudit en förmögenhet till den som kan hjälpa honom till evigt liv. Han tror att botemedlet mot hög ålder kommer inom högst tio år. Kanske detta låter som science fiction, men det är det inte längre. Otroliga upptäckter och lyckade experiment har gjorts. Var beredd på en del obehagliga bilder...
Berättare: Bruno Årfors
Dokument utifrån
SVT1 torsdag 23 augusti 2001 kl 22.10

Tyrannernas tvekamp
BBC:s dokumentärserie Nazisterna - en historiens varning som visades i Sveriges Television för tre år sedan var en av Dokument utifråns mest uppmärksammade satsningar genom åren. Serien höjdes till skyarna av kritikerna. Nu har samma upphovsmän, chefen för BBC:s historiska avdelning Laurence Rees och historieprofessorn Ian Kershaw, gjort ännu en dokumentärserie om andra världskriget.
Serien beskriver operation Barbarossa och Tysklands efterföljande krig mot Sovjetunionen. Hitler trodde att han skulle klara av det Napoleon en gång misslyckats med - att erövra Ryssland. 1941 bröt han mot krigskonstens gyllene regel att inte föra krig på två fronter samtidigt och marscherade in i Sovjet. Det var andra världskrigets mest ödesdigra misstag. Västfronten var av mindre betydelse än det som hände på huvudscenen i öst. Hitlers brutala invasion av Sovjetunionen och Stalins motattacker resulterade i det blodigaste av alla krig i världshistorien - mer än 30 miljoner människor miste sina liv.

DOKUMENT UTIFRÅN
Tyrannernas tvekamp
Berättare: Bruno Årfors

Del 1- Högt spel
I den första delen beskrivs det höga spel Hitler förde. Att invadera Sovjet - vilken galen idé! Men Hitler trodde bergfast på den. Han ville lägga under sig Sovjet med det dubbla syftet att dels bringa kommunismen på fall och dels i enlighet med den nazistiska ideologien skaffa mer "Lebensraum" åt sitt folk. Men Hitler hade missbedömt två saker: att de ryska vintrarna var bitska och att Stalin var väl så brutal gentemot sina egna som han själv.
Torsdag 19/7 kl 22.00 2001 SVT1
Söndag 22/7 kl 14.35 2001 SVT1 (textat)

Del 2 - Terrorn trappas upp
När Hitlers trupper stod utanför Moskva på förvintern 1941 var Stalin nära att ge upp. Men den bistra ryska vintern kom till Stalins räddning. När termometern visade - 43° C och både hästar och soldater frös ihjäl fick den sovjetiske diktatorn tillräcklig respit för att kunna stå emot Hitlers anfall. Samtidigt trappades terrorn upp på båda sidor.
Torsdag 26/7 kl 22.00 SVT1
Söndag 29/7 kl 13.30 SVT1 (textat)

Del 3 - Vändpunkten
Slaget om Stalingrad blev ett av andra världskrigets blodigaste. Efter snabba framstötar hade Hitlers trupper belägrat staden på Volgas västra strand. Inget talade för att Stalin skulle kunna stå emot. Då ändrade han taktik och överraskade tyskarna på flera sätt. En miljon sovjetiska soldater stupade i Stalingrad, men till slut hade Stalin slagit Hitler tillbaka. Därmed nåddes vändpunkten i kriget.
Torsdag 2/8 kl 22.00 SVT1
Söndag 5/8 kl 13.10 SVT1 (textat)

Del 4 - Hämnden
Efter vändpunkten i Stalingrad drivs de tyska trupperna ut ur Sovjet. Nu blir förföljelserna av etniska minoriteter på båda sidor intensivare. Omvärlden får kunskap om Hitlers förintelseläger. Samtidigt förflyttar Stalin hela folkgrupper till Sibirien. Till slut hissar ryska soldater den röda fanan över riksdagshuset i Berlin. Stalin har i grunden hämnats Hitlers attack mot hans rike. Och i stora delar av Europa har en tyrann ersatts av en annan.
Torsdag 9/8 kl 22.00 SVT1
Söndag 12/8 kl 13.40 SVT1 (textat)

Dokument utifrån Presidentens män
Tre delar
Berättare: Bruno Årfors
Vad USA:s utrikesministrar gör eller råder sina presidenter till i olika krislägen har betydelse för hela världen. Men besluten är ofta hemliga. Nu berättar ministrar och rådgivare i Washington öppet och ibland med hårda ord om hur politiken utformades under efterkrigstiden från John Kennedy till George Bush.
Del 1
Torsdag 21/6 kl. 22.00 SVT1
Söndag 24/6 kl. 14.05 SVT1
Del2
Torsdag 28/6 kl. 22.00 SVT1
Söndag 1/7 kl. 14.30 SVT1 (textat)
Del 3
Torsdag 5/7 kl. 22.00 SVT1
Söndag 8/7 kl. 1425 SVT1 (textat)

Nkosi´s mission
11-årige Nkosi Johnson i Sydafrika föddes Hiv-positiv. Hans mor dog i aids och Nkosi adopterades av en vit kvinna, som arbetade för ökad medvetenhet om aids-problemen. Den lille pojken blev en viktig person i kampanjen. Han vågade till och med kritisera presidenten. BBC har i ett och ett halvt år följt Nkosi i hans dubbla kamp mot den egna sjukdomen och mot okunskapen om aids i det sydafrikanska samhället.
Berättare: Bruno Årfors
Dokument Utifrån
Torsdag 31 maj kl. 22.00 SVT1
Söndag 3 juni kl. 13.25 SVT1 (textat)

I Dokument inifrån, Vägen till Malexander, berättas hela historien om teaterprojektet, nazismen och rånturnén som slutade med polismorden i Malexander. Folke Rydén och Alexandra Hjelm har följt anhöriga, brottsoffer och vittnen under nästan två år.
Berättare: Bruno Årfors
Dokument Inifrån
torsdag 24 maj 2001 kl 21.30 SVT1
lördag 26 maj 2001 kl 15.30 SVT1 (textat)

Fula fiskar på nätet
DOKUMENT UTIFRÅN
- Internet bygger på idén att vi alla skulle vara trevliga mot varandra, att ingen skulle ljuga, luras eller stjäla. Så säger hackaren Reid Fleming i ett rykande färskt Frontline-program från den amerikanska public service-televisionen. Datasamhället är ytterst sårbart. Snart sagt all information finns lagrad i regeringars, organisationers, företags och privatpersoners datorer. Eftersom datorerna är uppkopplade till internet finns alltid risken att obehöriga lyckas ta sig in i systemen för att utför sabotage eller komma åt hemlig information.
Berättare: Bruno Årfors
SVT torsdag 5/4 kl. 22.00
Repris söndag 8/4 kl. 13.55

Det radioaktiva kriget
USA använde utarmat uran i ammunition både i Kuwaitkriget och i Kosovo. Uranet gör att projektilen bryter igenom pansar och förorsakar brand i det träffade målet. Vid explosionen bildas också ett radioaktivt damm som via lungorna kan spridas in i människans kropp och leda till leukemi och missbildningar. USA:s försvarsmakt hävdar att det utarmade uranet är ofarligt för människor men fler och fler ifrågasätter detta. Den franske dokumentärfilmaren Martin Meissonnier har sökt efter sanningen om det radioaktiva kriget
Berättare: Bruno Årfors
DOKUMENT UTIFRÅN SVT
Torsdag 22/2 22.00
Söndag 25/2 16.00 (textat)

Galna kor, kloka människor?
Galna ko-sjukan har satt hela den europeiska köttindustrin och hundratusentals jordbrukare i gungning. Miljarder står på spel. EU har infört skyddsregler kring de galna korna. Ändå rapporteras fler och fler fall i land efter land. Vem är det som i första hand skyddas - konsumenterna eller köttindustrin? En fransk dokumentär har granskat läget i Belgien, Frankrike, Schweiz och Storbritannien.
Berättare: Bruno Årfors
DOKUMENT UTIFRÅN
Torsdag 18/1 kl 22.00 SVT1
Söndag 21/1 kl 14.10 SVT1 (textat)

Tyrannernas tvekamp
BBC:s dokumentärserie Nazisterna - en historiens varning som visades i Sveriges Television för tre år sedan var en av Dokument utifråns mest uppmärksammade satsningar genom åren. Serien höjdes till skyarna av kritikerna. Nu har samma upphovsmän, chefen för BBC:s historiska avdelning Laurence Rees och historieprofessorn Ian Kershaw, gjort ännu en dokumentärserie om andra världskriget.
Serien beskriver operation Barbarossa och Tysklands efterföljande krig mot Sovjetunionen. Hitler trodde att han skulle klara av det Napoleon en gång misslyckats med - att erövra Ryssland. 1941 bröt han mot krigskonstens gyllene regel att inte föra krig på två fronter samtidigt och marscherade in i Sovjet. Det var andra världskrigets mest ödesdigra misstag. Västfronten var av mindre betydelse än det som hände på huvudscenen i öst. Hitlers brutala invasion av Sovjetunionen och Stalins motattacker resulterade i det blodigaste av alla krig i världshistorien - mer än 30 miljoner människor miste sina liv.

DOKUMENT UTIFRÅN
Tyrannernas tvekamp
Berättare: Bruno Årfors
Del 1- Högt spel
I den första delen beskrivs det höga spel Hitler förde. Att invadera Sovjet - vilken galen idé! Men Hitler trodde bergfast på den. Han ville lägga under sig Sovjet med det dubbla syftet att dels bringa kommunismen på fall och dels i enlighet med den nazistiska ideologien skaffa mer "Lebensraum" åt sitt folk. Men Hitler hade missbedömt två saker: att de ryska vintrarna var bitska och att Stalin var väl så brutal gentemot sina egna som han själv.
Onsdag 13/12 kl.2210 SVT2
Söndag 16/12 kl.1405 SVT1 (textat)

Del 2 - Terrorn trappas upp
När Hitlers trupper stod utanför Moskva på förvintern 1941 var Stalin nära att ge upp. Men den bistra ryska vintern kom till Stalins räddning. När termometern visade - 43° C och både hästar och soldater frös ihjäl fick den sovjetiske diktatorn tillräcklig respit för att kunna stå emot Hitlers anfall. Samtidigt trappades terrorn upp på båda sidor.
Onsdag 20/12 kl 22.10 SVT2
Lördag 23/12 kl 14.25 SVT2 (textat)

Del 3 - Vändpunkten
Slaget om Stalingrad blev ett av andra världskrigets blodigaste. Efter snabba framstötar hade Hitlers trupper belägrat staden på Volgas västra strand. Inget talade för att Stalin skulle kunna stå emot. Då ändrade han taktik och överraskade tyskarna på flera sätt. En miljon sovjetiska soldater stupade i Stalingrad, men till slut hade Stalin slagit Hitler tillbaka. Därmed nåddes vändpunkten i kriget.
Onsdag 27/12 kl 22.10 SVT2
Söndag 31/12 kl 14.15 SVT2 (textat)

Del 4 - Hämnden
Efter vändpunkten i Stalingrad drivs de tyska trupperna ut ur Sovjet. Nu blir förföljelserna av etniska minoriteter på båda sidor intensivare. Omvärlden får kunskap om Hitlers förintelseläger. Samtidigt förflyttar Stalin hela folkgrupper till Sibirien. Till slut hissar ryska soldater den röda fanan över riksdagshuset i Berlin. Stalin har i grunden hämnats Hitlers attack mot hans rike. Och i stora delar av Europa har en tyrann ersatts av en annan.
Onsdag 3/1 kl. 2210 SVT2
Söndag 7/1 kl. 1340 SVT1 (textat)

Att leva med Saddam
Trots flera försök har USA inte lyckats bli av med Iraks härskare Saddam Hussein.
En gång i tiden hjälpte västvärlden fram honom till makten. När han gick till attack mot grannlandet Iran fick han starkt militärt stöd från Washington. Men när han sen försökte lägga under sig Kuwait blev han västs fiende nr 1. I en dokumentär från amerikanska public service-televisionen berättas historien om Saddam och hans påverkan på världspolitiken.
Berättare: Bruno Årfors
DOKUMENT UTIFRÅN
Onsdag 25/10 kl.2210 SVT2
Söndag 29/10 kl.1315 SVT1 (textat)

Hjärtats saga
På Hjärt- och lungdagen sänder SVT ett sammandrag av dokumentärserien Hjärtats saga, den fantastiska berättelsen om hur vårt centrala livsuppehållande organ har utvecklats genom miljoner år. I programmet ingår också en intervju med prinsessan Christina, ordförande för Hjärt-lungfonden.
Berättare: Bruno Årfors
SVT 1 Söndag 24 september 16.00
Repris SVT1 27/9 och i SVT2 30/9

Dokument Utifrån
Under 1970 och 80-talen såg världen med förvåning och beundran på den japanska ekonomin, som tycktes i en klass för sig. Till slut greps landet mer och mer av en kollektiv ekonomisk hysteri. Den som inte var “med på tåget” betraktades som dum.
Men sen sprack bubblan. I en BBC-serie om tre avsnitt berättar affärsmän och anställda om hur en galen eufori slutade i konkurser och självmord.
Berättare:Bruno Årfors

Del 1: Bubblan spricker månd 31/7 kl 22.10 i SVT2
repris: onsd 2/8 kl 16.20 i SVT1
Del 2: Att ändra inriktning månd. 7/8 kl 22.10 i SVT2
repris: söndag 13 augusti kl 15.10 i SVT1
Del 3: Den nya vägen månd. 14/8 kl 22.10 i SVT2
repris: söndag 20/8 kl 16.20 i SVT1

Dokument Utifrån
För ett år sedan gick Nato till krig mot Serbien om Kosovo. Men bara från luften. I dag sitter Slobodan Milosevic kvar vid makten i Belgrad, Kosovo ligger i ruiner. Så vem vann egentligen kriget? I en serie med tre avsnitt berättar brittiska Channel 4 om hur kriget om Kosovo utspelade sig.
Berättare: Bruno Årfors

Del 1: SVT2 mån 12/6 kl 22.00
Repris: SVT1 sön 18/6 kl 13.55
Del 2: SVT2 mån 19/6 kl 22.10
Repris: SVT1 lör 24/6 kl 14.15
Del 3: SVT2 mån 26/6 kl 22.10
Repris: SVT1 sön 2/7 kl 13.25

TV-kanalen K-World
Mata Hari
Legenden och sanningen om flickan från Nederländerna som blev exotisk dansös, kurtisan och sedermera spion. Fast det var nog si och så med det senare. Dömd för spioneri mot Frankrike och avrättad blev hon ändå.
Berättare: Bruno Årfors
Måndagen den 29/5 kl 21.00

Dokument Utifrån

Srebrenica: Ett rop från graven
Ramo Osmanovic ropar upp mot bergen efter sin försvunne son Nermin. Men snart är också han borta tillsammans med 7 414 andra män från Srebrenica. De dödades i efterkrigstidens största enskilda massaker och detta i en av FN deklarerad skyddad zon. I Dokument Utifråns andra program om en av vår tids värsta skandaler lyfter den brittiske filmaren Leslie Woodhead fram den mänskliga plågan kring det internationella samfundets svek.
Berättare: Bruno Årfors
SVT2 ons 5/4 kl 22.10
Repris SVT1 sön 9/4 kl 13.10

TV-kanalen K-World
Mao - den siste kejsaren
Hur var det egentligen med Mao, hans "godhet" och hans förmåga att leda det jättelika Kina?
Berättare: Bruno Årfors
Måndagen den 27/3 kl 21.00

Dokument Utifrån
Högerextremismen i EU: HATETS POLITIK
Mer än var fjärde österrikare röstade nyligen på högerextremisten Jörg Haider. Partier med samma framtoning finns på många håll i Västeuropa. De bedriver en hatets politik, där invandrare, det mångkulturella samhället och byråkraterna i Bryssel får skulden för allt som är fel. I ett nyproducerat brittiskt reportage ställs frågan: Vad är det som lockar så många väljare?
Berättare: Bruno Årfors
SVT2 onsdag 15 mars 2000 kl 22.10
SVT1 söndag 19 mars 2000 kl 16.10

Dokument Utifrån
Ett jagat folk
Romerna i Tjeckien.
Romerna kom till Europa från Indien på 1200-talet. Fortfarande, efter 700 år, är de ovälkomna. Här berättas bl.a. om hur ett gäng skinnhuvuden misshandlar en zigensk man, slänger honom medvetslös ut på en väg där han dödas av passerande bilar...
Berättare: Bruno Årfors
SVT2 onsdag 1/3 kl. 22.10
Repris: SVT1 söndag 5/3 kl. 14.10

TV-kanalen K-World
Fidel
Historien om Fidel Castro och hans revolution.
Om konsekvenserna för Cuba
när Sovjet föll samman.
Berättare: Bruno Årfors
Måndag 31 januari kl. 21.00

Sveriges Television
Det finns bara en sol
Ursprungligen biograffilm

Torgny Anderberg återvänder till sina gamla vänner Ashaninkaindianderna i Perus regnskogar, tillsammans med en läkare och ett filmteam...
Berättare: Bruno Årfors
SVT1 26/12 18.15
Repris SVT2 9/1 12.00

Dokument Utifrån
Spionspelet Del 1: Det kalla krigets siste soldat
Rubriken syftar på den ryske KGB-medarbetaren Vasilij Mitrochin, som avslöjade praktiskt taget hela det rysk/sovjetiska spionnätet när han hoppade av till väst 1992. Mitrochin tvivlade allt mer på det sovjetiska systemet och började kopiera mängder av dokument ur KGB:s arkiv. I tjugo år gjorde han så tills han 1992 fick möjligheten att smuggla ut sitt arbete till väst...
Berättare: Bruno Årfors
SVT2 onsdag 22/12 kl. 22.10
Repris: SVT2 söndag 26/12 kl. 11.45

Spionspelet Del 2: Pennan och svärdet
Hur amerikanska CIA och brittiska MI6 samverkade för att hjälpa afghanska Mujahedin i kriget mot Sovjet. Om den dramatiska vändpunkten i kriget när Mujahedin fick tillgång till den amerikanska värmesökande roboten Stinger. Och om CIA:s verkningsfulla hjälp till den polska fackföreningen Solidaritet.
Berättare: Bruno Årfors
Onsdag 29 december kl 22.10
Rrepris: Söndag 2 januari kl 13.55

TV-kanalen K-World
Mengele
Om Josef Mengele, den nazistiske läkaren, och hans avskyvärda experimenterande med människor i Auschwitz. Om hans flykt undan rättvisan genom att hålla sig gömd i Sydamerika och om hans mystiska eventuella död.
Berättare: Bruno Årfors
Måndag 27 december kl. 21.00


Röstprov E-post